Wednesday, March 10, 2010

Aloe Vera

Η Αλόη μοιάζει πολύ με κακτοειδή αλλά στην ουσία ανήκει στην οικογένεια των κρίνων. Υπάρχουν πολλά είδη αλόης, όμως μόνο 4-5 έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, ενώ η πιο ισχυρή είναι η λεγόμενη Αλόη Βέρα - η πραγματική Αλόη.


Αυτοφύεται σε Κούβα, Βραζιλία, Κανάρια νησιά, Μεξικό και Αφρική ενώ καλλιεργείται παγκοσμίως, καθώς και στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα φυτό που είναι γνωστό από την αρχαιότητα και οι πρώτες αναφορές για τις θεραπευτικές του ιδιότητες μας πάνε 6.000 χρόνια πίσω.

Το φύλλο της Αλόη είναι τριγωνικό - μυτερό, πράσινο στο χρώμα εξωτερικά και από μέσα περιέχει παχύρρευστο υγρό, σαν τζελ άχρωμο και διαφανή, όπου είναι το προϊόν του φυτού που χρησιμοποιούμε.


Έχει αρκετά περίεργη γεύση θα έλεγα, τουλάχιστον σε φυσική μορφή. Είναι λίγο πικρή και δροσερή και η υφή του τζελ κολλώδες. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου θυμίζει τίποτα παρόμοιο που να έχω φάει για να περιγράψω καλύτερα τη γεύση.

photo taken from here

Συναντάται ως συστατικό σε πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα και προϊόντα περιποίησης. Αλλά η καλύτερη μορφή αλόης που βρίσκεις στο εμπόριο είναι το σταθεροποιημένο 100% φυσικό τζελ.

Αυτό που κάνει την Αλόη Βέρα ξεχωριστή είναι τα πολλά διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία και πολλά άλλα που περιέχονται στο φυτό, συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους και προσφέρουν τις θαυματουργές θεραπευτικές ιδιότητές της.

Η Αλόη Βέρα έχει αντιφλεγμονώδεις, αποτοξινωτική και αντιμικροβιακή δράση. Βοηθάει πολύ στην σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τονώνει το ανοσοποιητικό. Και έχει επουλωτικές ιδιότητες για το δέρμα. Με έχει σώσει άπειρες φορές από μικροατυχήματα της κουζίνας, όπως όταν εντελώς ξαφνικά το δάχτυλα μου έχουν ακουμπήσει πάνω στο ταψί όταν αυτό βρίσκεται ακόμα στο φούρνο. 


Το τζελ μαζί με αιθέρια έλαια είναι θαυματουργό σε εγκαύματα από τον ήλιο... δοκιμασμένη συνταγή. Και επίσης έχω ακούσει από παραγωγό Αλοής πως το τζελ από το φρέσκο φύλλο, δηλαδή να το χεις σπίτι σου και να κόβεις λίγο λίγο, βοηθάει πολύ στις ραγάδες αλλά δεν έχω προλάβει να δοκιμάσω για να σας πω. Γενικά μπορείς να τη χρησιμοποιείς σε εγκαύματα, κάψιμο από τον ήλιο, πληγές, μυκητιάσεις, ναυτία, δυσκοιλιότητα, πεπτικό έλκος, ξηροδερμία, κυτταρίτιδα, τσιμπήματα από έντομα, ουλίτιδα, εκζέματα, ακμή, έρπη καθώς και σε άλλες περιπτώσεις.

Ψάχνοντας στο internet βρήκα μια εταιρία, γνωστή απ' ότι κατάλαβα, με προϊόντα Αλόης Βέρα και ιστοσελίδα στα ελληνικά, δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ. Παλιότερα είχα το τζελ Αλόης της Herbalife πάντα στο ψυγείο για να είναι δροσερό, ενώ τώρα έχω φυτέψει τη δική μου σε γλάστρα στο μπαλκόνι (αλλά δεν είμαι σίγουρη αν είναι η Αλόη Βέρα) και αγοράζω όποτε ανεβαίνω Αγγλία για τη σχολή το φυσικό τζελ της Penny Price. Υπάρχουν επίσης χυμοί Αλόης και άλλα ενδιαφέρον προϊόντα σχεδόν σε όλα τα μαγαζιά με είδη υγιεινής διατροφής.

3 comments:

Mairyliscious said...

εχω ενα γαλακτωμα με αλοη φανταστικο!

Unknown said...

πρέπει να είναι αλόη στο μπαλκόνι σου αυτή. έχω μια ολόιδια από το ΙΚΕΑ που τουλάχιστον για αλόη την αγόρασα! καλό γουίκεντ κούκλα! :)

christalenergy said...

ναι, δεν την αγόρασα από ΙΚΕΑ, μου έχουν φέρει ρίζα κ την φύτεψα...σίγουρα αλόη είναι κ η δικιά σου κ η δικιά μου, αλλά δεν είμαι 100% σίγουρη αν είναι η αλόη βέρα. Όπως κ να χει το βρίσκω πολύ όμορφο σαν φυτό κ δεν χρειάζεται κ πολύ πότισμα..λολ