Tuesday, March 23, 2010

Essential Oils vol.1

Τι είναι τα αιθέρια έλαια;

Τα αιθέρια έλαια είναι το φυσικό εκχύλισμα των αρωματικών φυτών που προέρχεται αποκλειστικά από τα πτητικά μόρια αυτών.

Τα μόρια αυτά χωρίζονται σε 3 γενικές κατηγορίες που προσδιορίζουν και τις θεραπευτικές ιδιότητές τους. Τα πιο ελαφριά μόρια είναι γνωστά ως υψηλές νότες, τα πιο βαριά ως χαμηλές νότες και αυτά στο ενδιάμεσο ως μεσαίες νότες. Κατά αυτόν τον τρόπο χωρίζονται και τα αιθέρια έλαια ανάλογα με τη χημική τους σύσταση. Βέβαια η χημική σύσταση των αιθέριων ελαίων είναι πολυσύνθετη και για αυτό σε κάθε ένα ουσιαστικά βρίσκονται μόρια και από τις 3 κατηγορίες. Η κατηγοριοποίηση αυτή έχει γίνει κυρίως για ακαδημαϊκούς λόγους και δεν είναι απόλυτη. 

Γενικά γνωρίζουμε ότι οι χαμηλές νότες, όπως είναι το τζίντζερ - zingiber officinalis και το σανταλόξυλο - santalum album, έχουν καταπραϋντική δράση και χαλαρωτικές ιδιότητες.



Οι μεσαίες νότες, όπως είναι η λεβάντα - lavandula angustifolia, έχουν πιο ευρύ φάσμα θεραπευτικών ιδιοτήτων και παίζουν κυρίως ρόλο εξισορρόπησης.



Ενώ τέλος οι υψηλές νότες, όπως το μανταρίνι - citrus reticulata και το λεμόνι - citrus limon, δίνουν ενέργεια και σου φτιάχνουν την διάθεση.



Έχουν γίνει επίσης πολλά τεστ σε εργαστήρια για το χρόνο εξάτμισης των μορίων των αιθέριων ελαίων από τη στιγμή που θα έρθουν σε επαφή με την ατμόσφαιρα ανάλογα σε ποια νότα ανήκουν. Οι υψηλές νότες, που έχουν τα πιο ελαφριά μόρια διαρκούν έως 24 ώρες. Οι μεσαίες νότες από 1 έως 3 μέρες και οι χαμηλές νότες από 3 έως 14 μέρες. Η διάρκεια εξαρτάται από το αιθέριο έλαιο και το περιβάλλον του εργαστηρίου που έχουν γίνει τα τεστ. Η διάρκεια ζωής των αιθέριων ελαίων στο σώμα όμως εξαρτάται από το κάθε άτομο ξεχωριστά, από το βάρος του και το μεταβολισμό του. 

Το μικρό μοριακό βάρος είναι αυτό που επιτρέπει στα αιθέρια έλαια να διαπεράσουν το δέρμα και να μπουν στο σώμα. Σε αντίθεση με τις κρέμες και τα λάδια που δεν μπορούν να διαπεράσουν τις εξωτερικές στιβάδες του δέρματος λόγω του μοριακού τους βάρους.

...to be continued

2 comments:

Thalia said...

οι μεσαίες νότες είναι νομίζω οι αγαπημένες μου...
ειδικά η λεβάντα!!!

Unknown said...

Θέλω να μου κάνεις μασάζ με αιθέρια έλαια και να μου πεις τι κάνει αναλυτικά το καθένα για να μου φέρεις κιόλας απο αγγλία, τα καταπραϋντικά που είχαμε πει...

φιλάκια