Wednesday, March 31, 2010

Essential Oils vol.2

Τα αιθέρια έλαια προέρχονται από διαφορετικά μέρη των φυτών...

από καρπούς - όπως το μαύρο πιπέρι, από άνθη - όπως το νερόλι και το υλάνγκ υλάνγκ, από φύλλα - όπως ο βασιλικός και ο δυόσμος, από ρητίνη - όπως το μύρο και το λιβάνι, από φλούδα - όπως το περγαμόντο και το πορτοκάλι, από ρίζα - όπως το βέτιβερ, από ρίζωμα - όπως το τζίντζερ, από σπόρους - όπως το κύμινο και ο κορίανδρος και από ξύλο - όπως το σανταλόξυλο και ο κέδρος.


Τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία προέρχονται από διαφορετικές χώρες απ' όλο τον κόσμο. Αυτό συμβαίνει διότι το κάθε φυτό ευδοκιμεί καλύτερα σε διαφορετικό περιβάλλον. Τα φυτά επηρεάζονται από το χώμα, την υγρασία, το φως και τη θερμοκρασία. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αιθέριο έλαιο που δίνει ένα φυτό να έχει διαφορετική χημική σύσταση ανάλογα με τη χώρα που προέρχεται και υπό ποιες καιρικές συνθήκες ή και σε ποιο υψόμετρο έχει μεγαλώσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κλασική σε όλους μας λεβάντα - lavandula angustifolia και η ίδια λεβάντα με τη διαφορά ότι έχει μεγαλώσει σε μεγαλύτερο υψόμετρο - lavandula angustifolia high altitude. Η λεβάντα high altitude θεωρείται καλύτερης ποιότητας και είναι ελαφρώς πιο ακριβή, ενώ προέρχεται από το ίδιο φυτό η χημική σύσταση του αιθέριου ελαίου αλλάζει λόγω υψομετρικής διαφοράς.

                                 
photo taken from here

Για αυτό από χρονιά σε χρονιά και από εταιρεία σε εταιρεία τα αιθέρια έλαια μπορεί ελαφρώς να διαφέρουν στη χημική τους σύσταση, η οποία επηρεάζει μεταξύ άλλων και το άρωμά τους.

...to be continued

No comments: