Friday, March 05, 2010

Πετιτγκρέιν

Μπήκε κιόλας ο Μάρτης, ο καιρός στην Αθήνα είναι ανοιξιάτικος και το άρωμα που μου φτιάχνει την διάθεση τελευταία όσο και ο καιρός είναι το υπέροχο αιθέριο έλαιο πετιτγκρέιν (citrus aurantum var amara fol)... το είχα αναφέρει και εδώ ως ένα από τα τελευταία μου κολλήματα και όσοι με ξέρουν και με έχουν δει τελευταία το έχουν σίγουρα μυρίσει πάνω μου.

photo taken from here

Το πετιτγκρέιν δεν είναι άλλο από το αιθέριο έλαιο των φύλλων της νεραντζιάς. Η νεραντζιά ανήκει στην οικογένεια των ρυτιδών (rutaceae) και παράγει επίσης τα αιθέρια έλαια νερόλι (citrus aurantum var amara flos) και νεραντζέλαιο (citrus aurantum var amara per).

photo taken from here

Οι καλύτερες παραγωγές του πετιτγκρέιν είναι της Γαλλίας και της Παραγουάης, ενώ παράγεται επίσης και στην Κίνα και την Ινδία. Το αιθέριο έλαιο προέρχεται από την απόσταξη των φύλλων και των κοτσανιών του δέντρου, έχει ένα ελαφρά κίτρινο χρώμα και φρέσκο, φρουτώδες εσπεριδοειδή άρωμα με έναν ανεπαίσθητο τόνο αρώματος ξύλου που αφήνει στο τέλος. Ανήκει στις μεσαίες νότες (μεσαίος βαθμός εξάτμισης), δηλαδή από τη στιγμή που θα έρθει σε επαφή με τον αέρα έχει διάρκεια ζωής πριν να εξατμιστεί τελείως από μία μέχρι και 3 μέρες.


Το πετιτγκρέιν έχει αντισηπτική, αντισπασμωδική, αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Βοηθάει το πεπτικό σύστημα σε δυσπεψίες και αέρια. Είναι χαλαρωτικό για το νευρικό σύστημα ενώ ταυτόχρονα δίνει ενέργεια και χρησιμοποιείται σε στιγμές αγωνίας, αϋπνίες, κρίσεις πανικού και ήπιες μορφές κατάθλιψης. Πολύ καλό επίσης για την ακμή και την λιπαρή επιδερμίδα και τα λιπαρά μαλλιά. Σε συναισθηματικό επίπεδο προσφέρει ασφάλεια και ανακούφιση σε στιγμές μοναξιάς.

Συνδυάζεται ωραία με άλλα εσπεριδοειδή έλαια, καθώς και με λεβάντα, γεράνι και ιεροβότανο.

photo taken from here

Παραδοσιακά συνηθιζόταν να παρασκευάζεται από τα μικρά, πράσινα άγουρα πορτοκάλια και όχι από τα φύλλα, από όπου πήρε το όνομα πετιτγκρέιν, που σημαίνει μικροί κόκκοι.

Τελευταία συνηθίζω να στάζω 1-2 σταγόνες στη μπλούζα μου ή στο φουλάρι που φορώ και μου φτιάχνει την διάθεση, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί σαν ασπίδα ασφαλείας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ατυχής στιγμές σε μετρό, λεωφορεία κλπ που μπορεί να κάτσει κάποιος δίπλα μου και εγώ απλά να θέλω να κρυφτώ μέσα στη μυρωδιά του πετιτγκρέιν, αν καταλαβαίνετε τι εννοώ...

Τιμή: 5GBP/10 ml @culpeper - 4.45GBP/10 ml @pennyprice, ενώ τα αιθέρια έλαια της pennyprice μπορείς να τα προμηθευτείς και από την AuraVitae(Ιπποκράτους 2 και Ακαδημίας-6ος όροφος), το συγκεκριμένο στα 11,80 ευρώ
Safety Data: μη τοξικό
Χημική σύσταση: αλκοόλες 30%-40%, εστέρες 50%-70%


********************************************************
Σήμερα 5 Μαρτίου είναι η τελευταία μέρα του διαγωνισμού για το διαλογισμό που δίνει ο πολυχώρος Essence Human Space, θα κάνω την κλήρωση στις 8μ.μ. Αν ακόμα δεν έχεις αφήσει το σχόλιο σου πάτα εδώ! Καλή επιτυχία  

2 comments:

Mairyliscious said...

μηπως αν το δοκιμασω αυτο το ελαιο ??
καλο σκ !!!

Anonymous said...

επειδή ζηλεύω κάθε φορά που το φοράς,έχεις τις εξής δύο επιλογές:να μου το κάνεις επιτέλους δώρο ή να μου χαρίσεις το επίμαχο φουλάρι...ευχαριστώ!