Wednesday, March 31, 2010

Essential Oils vol.2

Τα αιθέρια έλαια προέρχονται από διαφορετικά μέρη των φυτών...

από καρπούς - όπως το μαύρο πιπέρι, από άνθη - όπως το νερόλι και το υλάνγκ υλάνγκ, από φύλλα - όπως ο βασιλικός και ο δυόσμος, από ρητίνη - όπως το μύρο και το λιβάνι, από φλούδα - όπως το περγαμόντο και το πορτοκάλι, από ρίζα - όπως το βέτιβερ, από ρίζωμα - όπως το τζίντζερ, από σπόρους - όπως το κύμινο και ο κορίανδρος και από ξύλο - όπως το σανταλόξυλο και ο κέδρος.


Τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία προέρχονται από διαφορετικές χώρες απ' όλο τον κόσμο. Αυτό συμβαίνει διότι το κάθε φυτό ευδοκιμεί καλύτερα σε διαφορετικό περιβάλλον. Τα φυτά επηρεάζονται από το χώμα, την υγρασία, το φως και τη θερμοκρασία. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αιθέριο έλαιο που δίνει ένα φυτό να έχει διαφορετική χημική σύσταση ανάλογα με τη χώρα που προέρχεται και υπό ποιες καιρικές συνθήκες ή και σε ποιο υψόμετρο έχει μεγαλώσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κλασική σε όλους μας λεβάντα - lavandula angustifolia και η ίδια λεβάντα με τη διαφορά ότι έχει μεγαλώσει σε μεγαλύτερο υψόμετρο - lavandula angustifolia high altitude. Η λεβάντα high altitude θεωρείται καλύτερης ποιότητας και είναι ελαφρώς πιο ακριβή, ενώ προέρχεται από το ίδιο φυτό η χημική σύσταση του αιθέριου ελαίου αλλάζει λόγω υψομετρικής διαφοράς.

                                 
photo taken from here

Για αυτό από χρονιά σε χρονιά και από εταιρεία σε εταιρεία τα αιθέρια έλαια μπορεί ελαφρώς να διαφέρουν στη χημική τους σύσταση, η οποία επηρεάζει μεταξύ άλλων και το άρωμά τους.

...to be continued

Sunday, March 28, 2010

Saturday, March 27, 2010

Earth Hour

Στις 20.30 σήμερα είναι η ώρα της Γης! Σβήνουμε όλοι τα φώτα για 1 ώρα για να στηρίξουμε τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.


Εξάλλου η ατμόσφαιρα υπό το φως των κεριών είναι και πιο χαλαρωτική...


Να έχετε ένα υπέροχο, φωτεινό Σαββατοκύριακο!

Tuesday, March 23, 2010

Essential Oils vol.1

Τι είναι τα αιθέρια έλαια;

Τα αιθέρια έλαια είναι το φυσικό εκχύλισμα των αρωματικών φυτών που προέρχεται αποκλειστικά από τα πτητικά μόρια αυτών.

Τα μόρια αυτά χωρίζονται σε 3 γενικές κατηγορίες που προσδιορίζουν και τις θεραπευτικές ιδιότητές τους. Τα πιο ελαφριά μόρια είναι γνωστά ως υψηλές νότες, τα πιο βαριά ως χαμηλές νότες και αυτά στο ενδιάμεσο ως μεσαίες νότες. Κατά αυτόν τον τρόπο χωρίζονται και τα αιθέρια έλαια ανάλογα με τη χημική τους σύσταση. Βέβαια η χημική σύσταση των αιθέριων ελαίων είναι πολυσύνθετη και για αυτό σε κάθε ένα ουσιαστικά βρίσκονται μόρια και από τις 3 κατηγορίες. Η κατηγοριοποίηση αυτή έχει γίνει κυρίως για ακαδημαϊκούς λόγους και δεν είναι απόλυτη. 

Γενικά γνωρίζουμε ότι οι χαμηλές νότες, όπως είναι το τζίντζερ - zingiber officinalis και το σανταλόξυλο - santalum album, έχουν καταπραϋντική δράση και χαλαρωτικές ιδιότητες.



Οι μεσαίες νότες, όπως είναι η λεβάντα - lavandula angustifolia, έχουν πιο ευρύ φάσμα θεραπευτικών ιδιοτήτων και παίζουν κυρίως ρόλο εξισορρόπησης.



Ενώ τέλος οι υψηλές νότες, όπως το μανταρίνι - citrus reticulata και το λεμόνι - citrus limon, δίνουν ενέργεια και σου φτιάχνουν την διάθεση.



Έχουν γίνει επίσης πολλά τεστ σε εργαστήρια για το χρόνο εξάτμισης των μορίων των αιθέριων ελαίων από τη στιγμή που θα έρθουν σε επαφή με την ατμόσφαιρα ανάλογα σε ποια νότα ανήκουν. Οι υψηλές νότες, που έχουν τα πιο ελαφριά μόρια διαρκούν έως 24 ώρες. Οι μεσαίες νότες από 1 έως 3 μέρες και οι χαμηλές νότες από 3 έως 14 μέρες. Η διάρκεια εξαρτάται από το αιθέριο έλαιο και το περιβάλλον του εργαστηρίου που έχουν γίνει τα τεστ. Η διάρκεια ζωής των αιθέριων ελαίων στο σώμα όμως εξαρτάται από το κάθε άτομο ξεχωριστά, από το βάρος του και το μεταβολισμό του. 

Το μικρό μοριακό βάρος είναι αυτό που επιτρέπει στα αιθέρια έλαια να διαπεράσουν το δέρμα και να μπουν στο σώμα. Σε αντίθεση με τις κρέμες και τα λάδια που δεν μπορούν να διαπεράσουν τις εξωτερικές στιβάδες του δέρματος λόγω του μοριακού τους βάρους.

...to be continued

Sunday, March 21, 2010

Spring time

Ο καιρός στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο ήταν υπέροχος και φυσικά δεν παρέλειψα να πάω θάλασσα. Ήταν πανέμορφα και μ' αρέσει που έχει αρχίσει να μαζεύετε κόσμος στις παραλίες από τώρα.


Στη διαδρομή για τη θάλασσα, αριστερά και δεξιά από το δρόμο είναι γεμάτο ανθισμένα λουλούδια και πολλές πολλές παπαρούνες. Τις λατρεύω... έχουν το πιο όμορφο κόκκινο χρώμα. Μάζεψα αρκετές για να στολίσω το σπίτι...


Όταν ανθίζουν οι αμυγδαλιές και βγαίνουν οι παπαρούνες είναι η αγαπημένη μου εποχή, εμένα τουλάχιστον μου φαίνονται όλα πιο θετικά... μου φαίνονται όλα πιθανά...


Ελπίζω να είχατε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο και εύχομαι σε όλους μια υπέροχη ανθισμένη εβδομάδα!

ps: επόμενο post για τα αιθέρια έλαια... stay tuned! 

Sunday, March 14, 2010

Rejuvance

...το φυσικό Face Lift

Πρόκειται για μια επαναστατική και εντελώς φυσική τεχνική αναζωογόνησης του προσώπου που από την πρώτη μισή ώρα της εφαρμογής της χαρίζει άμεσα ορατά αποτελέσματα.

Η τεχνική Rejuvance δουλεύει με μαλακές πιέσεις των δακτύλων στο συνδετικό ιστό και τους μυς του προσώπου και έχει ως αποτέλεσμα να απελευθερώνει το συνδετικό ιστό, να συσφίγγει τους μύες και να τους απαλλάσσει από εντάσεις και μπλοκαρίσματα. Επίσης με την εφαρμογή της τεχνικής επανέρχεται ουσιαστικά η ισορροπία μεταξύ της αριστερής και της δεξιάς πλευράς του προσώπου, ο μυικός ιστός τονώνεται, η επιδερμίδα φωτίζει και η φυσική ζωτικότητα του προσώπου αναδεικνύεται, ενώ ταυτόχρονα βιώνει κανείς ένα βαθύτερο αίσθημα ηρεμίας και ευεξίας.

photo taken from here

Δουλεύω την τεχνική Rejuvance 2 χρόνια τώρα και ακόμα εκπλήσσομαι με τα αποτελέσματα που βλέπω στους άλλους. Το πόσο πολύ μπορεί κανείς να χαλαρώσει... να αλλάξει η έκφρασή του, να φωτίσει το πρόσωπό του και να υπάρξει ένα γενικό αίσθημα ανόρθωσης... είναι εκπληκτικό!

Χθες με την Βίκη από το ermoumag κάναμε ζωντανή κάλυψη κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Η αλήθεια είναι ότι ήμουν κάπως αγχωμένη αρχικά, ευτυχώς ανέλαβε όλο το τεχνικό-τεχνολογικό κομμάτι η Βίκη... 


Αν θες και συ να χαλαρώσεις και να νιώσεις όμορφα άφησε σχόλιο εδώ (στο αντίστοιχο άρθρο του ermoumag) μέχρι την Παρασκευή 19/03 για να κερδίσεις 1 συνεδρία Rejuvance! Εκεί θα δεις και μερικές φωτογραφίες που τραβήξαμε από το χώρο μου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τεχνική Rejuvance κάνε κλικ εδώ.

Friday, March 12, 2010

An alternative weekend

Αύριο Σάββατο 13 και Κυριακή 14 θα πραγματοποιηθεί το 1ο διήμερο γνωριμίας με τις εναλλακτικές θεραπείες στο καταφύγιο Φλαμπούρι στην Πάρνηθα.

Πρόκειται για δύο μέρες γεμάτες με ομιλίες σχετικά με τις εναλλακτικές θεραπείες. Άνθρωποι του επαγγέλματος θα μιλήσουν για Thai μασάζ, Reiki, Rejuvance, Αρωματοθεραπεία, Κρυσταλλοθεραπεία, Κινέζικη Αστρολογία, Aura-Soma, Bowtech, Tai Chi, Yoga και πολλά πολλά άλλα.


Θα υπάρχουν επίσης εξωτερικές δραστηριότητες όπως Tai Chi και Yoga. Αυτό πρέπει να είναι ωραίο, να ασκείσαι δηλαδή έξω στη φύση. Το βρίσκω πολύ αναζωογονητικό.


Τέλος, θα υπάρξουν πολλά δωράκια. Όσοι θα μιλήσουν προσφέρουν 1-2 δωρεάν συνεδρίες, μερικοί και περισσότερες, οι οποίες θα κληρωθούν την Κυριακή. Αν μέτρησα καλά έχουν μαζευτεί γύρω στα 70 δωράκια!!!

Θα υπάρχει και πούλμαν από το Σύνταγμα για τη μεταφορά με συμβολική τιμή.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα κάντε κλικ εδώ.

Καλό Σαββατοκύριακο!

Wednesday, March 10, 2010

Aloe Vera

Η Αλόη μοιάζει πολύ με κακτοειδή αλλά στην ουσία ανήκει στην οικογένεια των κρίνων. Υπάρχουν πολλά είδη αλόης, όμως μόνο 4-5 έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, ενώ η πιο ισχυρή είναι η λεγόμενη Αλόη Βέρα - η πραγματική Αλόη.


Αυτοφύεται σε Κούβα, Βραζιλία, Κανάρια νησιά, Μεξικό και Αφρική ενώ καλλιεργείται παγκοσμίως, καθώς και στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα φυτό που είναι γνωστό από την αρχαιότητα και οι πρώτες αναφορές για τις θεραπευτικές του ιδιότητες μας πάνε 6.000 χρόνια πίσω.

Το φύλλο της Αλόη είναι τριγωνικό - μυτερό, πράσινο στο χρώμα εξωτερικά και από μέσα περιέχει παχύρρευστο υγρό, σαν τζελ άχρωμο και διαφανή, όπου είναι το προϊόν του φυτού που χρησιμοποιούμε.


Έχει αρκετά περίεργη γεύση θα έλεγα, τουλάχιστον σε φυσική μορφή. Είναι λίγο πικρή και δροσερή και η υφή του τζελ κολλώδες. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου θυμίζει τίποτα παρόμοιο που να έχω φάει για να περιγράψω καλύτερα τη γεύση.

photo taken from here

Συναντάται ως συστατικό σε πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα και προϊόντα περιποίησης. Αλλά η καλύτερη μορφή αλόης που βρίσκεις στο εμπόριο είναι το σταθεροποιημένο 100% φυσικό τζελ.

Αυτό που κάνει την Αλόη Βέρα ξεχωριστή είναι τα πολλά διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία και πολλά άλλα που περιέχονται στο φυτό, συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους και προσφέρουν τις θαυματουργές θεραπευτικές ιδιότητές της.

Η Αλόη Βέρα έχει αντιφλεγμονώδεις, αποτοξινωτική και αντιμικροβιακή δράση. Βοηθάει πολύ στην σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τονώνει το ανοσοποιητικό. Και έχει επουλωτικές ιδιότητες για το δέρμα. Με έχει σώσει άπειρες φορές από μικροατυχήματα της κουζίνας, όπως όταν εντελώς ξαφνικά το δάχτυλα μου έχουν ακουμπήσει πάνω στο ταψί όταν αυτό βρίσκεται ακόμα στο φούρνο. 


Το τζελ μαζί με αιθέρια έλαια είναι θαυματουργό σε εγκαύματα από τον ήλιο... δοκιμασμένη συνταγή. Και επίσης έχω ακούσει από παραγωγό Αλοής πως το τζελ από το φρέσκο φύλλο, δηλαδή να το χεις σπίτι σου και να κόβεις λίγο λίγο, βοηθάει πολύ στις ραγάδες αλλά δεν έχω προλάβει να δοκιμάσω για να σας πω. Γενικά μπορείς να τη χρησιμοποιείς σε εγκαύματα, κάψιμο από τον ήλιο, πληγές, μυκητιάσεις, ναυτία, δυσκοιλιότητα, πεπτικό έλκος, ξηροδερμία, κυτταρίτιδα, τσιμπήματα από έντομα, ουλίτιδα, εκζέματα, ακμή, έρπη καθώς και σε άλλες περιπτώσεις.

Ψάχνοντας στο internet βρήκα μια εταιρία, γνωστή απ' ότι κατάλαβα, με προϊόντα Αλόης Βέρα και ιστοσελίδα στα ελληνικά, δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ. Παλιότερα είχα το τζελ Αλόης της Herbalife πάντα στο ψυγείο για να είναι δροσερό, ενώ τώρα έχω φυτέψει τη δική μου σε γλάστρα στο μπαλκόνι (αλλά δεν είμαι σίγουρη αν είναι η Αλόη Βέρα) και αγοράζω όποτε ανεβαίνω Αγγλία για τη σχολή το φυσικό τζελ της Penny Price. Υπάρχουν επίσης χυμοί Αλόης και άλλα ενδιαφέρον προϊόντα σχεδόν σε όλα τα μαγαζιά με είδη υγιεινής διατροφής.

Monday, March 08, 2010

And the winner is...

η Βίκυ Κουμάντου. Συγχαρητήρια! Have fun!

Έκανα την κλήρωση πριν λίγο για τον δωρεάν διαλογισμό μέσω της ιστοσελίδας random.org. Έγραψα όλα τα ονόματα όσων άφησαν σχόλιο στο συγκεκριμένο post με τη σειρά που φαίνονται χωρίς να συμπεριλάβω ένα σχόλιο που ήταν ανώνυμο. 



Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας.. ετοιμάζω κι άλλες εκπλήξεις. Stay tuned!

Friday, March 05, 2010

Πετιτγκρέιν

Μπήκε κιόλας ο Μάρτης, ο καιρός στην Αθήνα είναι ανοιξιάτικος και το άρωμα που μου φτιάχνει την διάθεση τελευταία όσο και ο καιρός είναι το υπέροχο αιθέριο έλαιο πετιτγκρέιν (citrus aurantum var amara fol)... το είχα αναφέρει και εδώ ως ένα από τα τελευταία μου κολλήματα και όσοι με ξέρουν και με έχουν δει τελευταία το έχουν σίγουρα μυρίσει πάνω μου.

photo taken from here

Το πετιτγκρέιν δεν είναι άλλο από το αιθέριο έλαιο των φύλλων της νεραντζιάς. Η νεραντζιά ανήκει στην οικογένεια των ρυτιδών (rutaceae) και παράγει επίσης τα αιθέρια έλαια νερόλι (citrus aurantum var amara flos) και νεραντζέλαιο (citrus aurantum var amara per).

photo taken from here

Οι καλύτερες παραγωγές του πετιτγκρέιν είναι της Γαλλίας και της Παραγουάης, ενώ παράγεται επίσης και στην Κίνα και την Ινδία. Το αιθέριο έλαιο προέρχεται από την απόσταξη των φύλλων και των κοτσανιών του δέντρου, έχει ένα ελαφρά κίτρινο χρώμα και φρέσκο, φρουτώδες εσπεριδοειδή άρωμα με έναν ανεπαίσθητο τόνο αρώματος ξύλου που αφήνει στο τέλος. Ανήκει στις μεσαίες νότες (μεσαίος βαθμός εξάτμισης), δηλαδή από τη στιγμή που θα έρθει σε επαφή με τον αέρα έχει διάρκεια ζωής πριν να εξατμιστεί τελείως από μία μέχρι και 3 μέρες.


Το πετιτγκρέιν έχει αντισηπτική, αντισπασμωδική, αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Βοηθάει το πεπτικό σύστημα σε δυσπεψίες και αέρια. Είναι χαλαρωτικό για το νευρικό σύστημα ενώ ταυτόχρονα δίνει ενέργεια και χρησιμοποιείται σε στιγμές αγωνίας, αϋπνίες, κρίσεις πανικού και ήπιες μορφές κατάθλιψης. Πολύ καλό επίσης για την ακμή και την λιπαρή επιδερμίδα και τα λιπαρά μαλλιά. Σε συναισθηματικό επίπεδο προσφέρει ασφάλεια και ανακούφιση σε στιγμές μοναξιάς.

Συνδυάζεται ωραία με άλλα εσπεριδοειδή έλαια, καθώς και με λεβάντα, γεράνι και ιεροβότανο.

photo taken from here

Παραδοσιακά συνηθιζόταν να παρασκευάζεται από τα μικρά, πράσινα άγουρα πορτοκάλια και όχι από τα φύλλα, από όπου πήρε το όνομα πετιτγκρέιν, που σημαίνει μικροί κόκκοι.

Τελευταία συνηθίζω να στάζω 1-2 σταγόνες στη μπλούζα μου ή στο φουλάρι που φορώ και μου φτιάχνει την διάθεση, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί σαν ασπίδα ασφαλείας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ατυχής στιγμές σε μετρό, λεωφορεία κλπ που μπορεί να κάτσει κάποιος δίπλα μου και εγώ απλά να θέλω να κρυφτώ μέσα στη μυρωδιά του πετιτγκρέιν, αν καταλαβαίνετε τι εννοώ...

Τιμή: 5GBP/10 ml @culpeper - 4.45GBP/10 ml @pennyprice, ενώ τα αιθέρια έλαια της pennyprice μπορείς να τα προμηθευτείς και από την AuraVitae(Ιπποκράτους 2 και Ακαδημίας-6ος όροφος), το συγκεκριμένο στα 11,80 ευρώ
Safety Data: μη τοξικό
Χημική σύσταση: αλκοόλες 30%-40%, εστέρες 50%-70%


********************************************************
Σήμερα 5 Μαρτίου είναι η τελευταία μέρα του διαγωνισμού για το διαλογισμό που δίνει ο πολυχώρος Essence Human Space, θα κάνω την κλήρωση στις 8μ.μ. Αν ακόμα δεν έχεις αφήσει το σχόλιο σου πάτα εδώ! Καλή επιτυχία  

Thursday, March 04, 2010

Mala ή Βουδιστικό Ροζάριο

Μιας και έχω πιάσει το κεφάλαιο διαλογισμοί τελευταία σκέφτηκα να γράψω και για τα όμορφα mala που βρήκα πρόσφατα.

photo taken from here

Τα mala είναι παρόμοια με τα ροζάρια, γι' αυτό αναφέρονται και ως βουδιστικά ροζάρια. Χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια από Βουδιστές, Ινδουιστές, Κινέζους και Γιαπωνέζους σε προσευχές ή διαλογισμούς. Βοηθάνε στο μέτρημα των mantras (επανάληψη ήχων όπως το OM) και στο τελετουργικό των διαλογισμών... κάτι σαν χρονόμετρο αφής δηλαδή.



Το κλασικό mala αποτελείται από 108 ίδιες χάντρες για το μέτρημα που σχηματίζουν κολιέ και μία 'μαμά' χάντρα ή αλλιώς guru χάντρα με τρεις τρύπες που ενώνει σαν κούμπωμα και ξεχωρίζει από τις άλλες. Φυσικά μπορείς να βρεις mala με λιγότερες χάντρες, συνήθως σε αριθμό που διαιρείται με το 9, που σχηματίζουν βραχιολάκι.

above 3 photos taken from here

photo taken from here

Τα mala είναι πανέμορφα, υπάρχουν σε πολλά χρώματα, φτιάχνονται με ημιπολύτιμους λίθους ή φυσικό σανταλόξυλο και εννοείτε πως τα φοράς και σαν κολιέ ή βραχιόλι.

photo taken from here

Μπορείς εύκολα να φτιάξεις ένα ή αν πάλι θες να αγοράσεις βρήκα κάποιες online διευθύνσεις εδώ, εδώ και εδώ.



ps. Lately I am writing alot about things that can be found only in Athens so I thought to start writing mainly in greek from now on. I will always though be giving links from anywhere and for everyone and continue posting my nature-photos. I hope not to dissapoint any of my readers for this change. I will still try to post in english now and then.